Spletna stran BTC City za slepe in slabovidne
/ Registracija     Trenutno niste prijavljeni
Za uporabo seznama želja se morate prijaviti
Članek

Pripravljamo ozimnico

[Arhiv]

Objavljeno: 21.09.2017

Oznake:

Logo

September je mesec, ko se narava začne umirjati, zrak je hladnejši in vsi, ki imajo vrtičke, začnejo prazniti grede ter shranjevati pridelke, ki so poleti pridno rasli. Na gredah ostane le nekaj zelenjave, druga se pobere, nekaj od tega gre za ozimnico, nekaj se vloži, nekatere vrste zelenjave pa so najboljše, če se pojedo sveže.

Na gredah ostane le nekaj zelenjave, druga se pobere, nekaj od tega gre za ozimnico, nekaj se vloži, nekatere vrste zelenjave pa so najboljše, če se pojedo sveže.

Pobiranje z vrta v suhem vremenu

Med tistimi, ki še naprej počivajo na vrtu, so predvsem brstični ohrovt, pozno zelje, nekatere vrste radiča in endivija. Vsa druga zelenjava se pobere.

 • Fižol in rdeča pesa sta primerna za vlaganje.
 • Stročji fižol na primer pa je najboljši svež.
 • Ko shranjujemo radič, poglejmo, da je primerno zrel. To ugotovimo tako, da pogledamo glavico in spodnje liste; ko je glavica kompaktna in so spodnji listi začeli rjaveti, je radič pripravljen za shranjevanje. To fazo doseže konec septembra ali v prvi polovici oktobra.
 • Zrelo čebulo populimo in zložimo v zabojčke ter postavimo na mesto, kjer se bo do konca lahko posušila. Steblo čebule mora biti za ozimnico dobro posušeno. Ko je čebula že dovolj suha, jo lepo očistimo in zložimo v zabojčke, ki jih postavimo v suh prostor. Ko pobiramo zelenjavo z vrta, moramo biti pozorni, da je tisti dan vreme suho, kajti če pobiramo zelenjavo v mokrem vremenu, bo manj obstojna.

Shranjevanje

Rastline, ki jih bomo namenili za shranjevanje, bomo izpulili s koreninami vred. Korenine s prsti rahlo otresemo, tako da odpade nekaj zemlje, nekaj je pustimo na koreninah. Pri listnati zelenjavi odstranimo odmrle in nagnite liste. Pridelke zložimo v lesene ali plastične zabojčke, ki omogočajo kroženje zraka okrog rastlin. Postavimo jih v prostor, kjer je temperatura stalna. Ni dobro, da je previsoka, najbolje je med 0 in 5 stopinj Celzija.

Ugodne za shranjevanje so stare kleti, ki imajo zelo stalno klimo. Veliko zelenjavnih vrst ne mara nizkih temperatur in so zelo občutljive za pozebe. Takšni so paradižnik, paprika, fižol... Pri nekaterih rastlinah se je temu mogoče izogniti, tako da jih posadimo v lonce v rastlinjak in si tudi podaljšamo obdobje, ko lahko jemo svežo zelenjavo.

Motovilcu mraz ustreza

Obstajajo tudi rastline, ki jih na jesen šele začnemo saditi, to so:

 • jesenski česen,
 • prezimna čebula,
 • prezimna solata,
 • motovilec.

Prav zadnji je najbolj zanimiv, saj za rast potrebuje nizke temperature, najbolj uspeva pri okoli 10 stopinj Celzija. Tako nam ob blagih zimah motovilec lahko zelo popestri jedilnik. Tako tudi jeseni in pozimi vrtiček ostaja "aktiven". Jesenska setev se večinoma pobira zgodaj spomladi.

 

Logo

Izdelki iz e-kataloga
Vsi izdelki
Ni primernih podatkov.

MOJ SEZNAM ŽELJA

Seznam želja omogoča shranjevanje in deljenje s prijatelji.
Za uporabo seznama želja morate biti prijavljeni. . Če še nimate uporabniškega profila se registrirajte.
 1. € 23,00

  Savna v Milleniumu (1 obisk)

  Millenium, športni center
 2. € 61,00

  Paket Atlantis DeLuxe

  Atlantis, vodno mesto
 3. € 68,50

  Mesečna karta za fitnes

  Millenium, športni center
Stran

  Obiščite nas
  Obiščite nas

  Prijava

  Za storitev se morate najprej prijaviti!

  Če ste registrirani, vnesite svoj e-naslov in geslo. Če ste tukaj prvič, se najprej registrirajte.

  Registracija

  Splošni pogoji rabe osebnih podatkov

  Ste pozabili svoje geslo?

  Pozabljeno geslo

  Nazaj na prijavo